torsdag 31 oktober 2013

Falsk krupp?

Vi misstänker att Didrik har haft falsk krupp igår kväll och inatt. Han vaknade igår kväll och hade en riktigt obehaglig hosta och han kiknade och verkade ha lite svårt att få luft. Jag och Marcus åkte så klart hem till mamma. Väl där ringde vi 1177 för att höra vad vi skulle göra. De kom med väldigt bra råd som lindrade Didriks besvär. Vi tog med honom hem. Han somnade sent och har haft några "anfall" inatt också, men i och med att vi visste vad vi skulle göra så gick det bra. Det allra viktigaste tror jag var att få honom lugn och då är det ju viktigt att själv behålla lugnet, vilket jag tycker att både jag och Marcus lyckades med.

Så här skriver 1177 om krupp

Krupp är en vanlig barnsjukdom som beror på att området nedanför stämbanden blir svullet, oftast på grund av en förkylning. Eftersom luftrören är så smala hos små barn kan en ganska liten svullnad i svalget leda till att luften får svårare att passera.
Typiska symtom är skällande hosta, heshet, väsande andning och andnöd. Besvären kommer oftast på kvällen när barnet har legat ner en stund.
Krupp brukar gå över inom en vecka, men barn som har haft krupp en gång får ofta besvär igen vid nya förkylningar.
Krupp är vanligare hos pojkar än hos flickor.

Sjukdom hos småbarn

Krupp, liksom andra luftvägsinfektioner, får barn mest på hösten och vintern. Det är framför allt barn mellan sex månader och tre år som får sjukdomen, vanligast är sjukdomen kring tvåårsåldern.
När barnet är i fem- till sexårsåldern har besvären oftast försvunnit, men krupp kan förekomma upp till skolåldern.

Krupp, pseudokrupp eller falsk krupp

Sjukdomen kallas ibland också för falsk krupp eller pseudokrupp, men det blir allt vanligare att den bara kallas för krupp. Tidigare kallades den allvarliga sjukdomen difteri för äkta krupp.

Vad beror krupp på?

Krupp är en sjukdom som orsakas av vanliga förkylningsvirus, men det är bara små barn som kan få krupp.

Hals och luftrör svullnar

Krupp börjar som en vanlig luftvägsinfektion genom att virus infekterar slemhinnorna i halsen och luftrören. Infektionen leder till en inflammation i slemhinnan, som då svullnar något. Vissa barn får en mer kraftig inflammation i området strax nedanför stämbanden. Detta påverkar luftflödet så att barnen får en väsande andning. Svullnaden kring stämbanden gör också att barnet blir hest. Om svullnaden blir kraftig får barnet svårt att andas och blir oroligt.
En av orsakerna till att det bara är små barn som får krupp är att diametern på luftrören är mindre ju yngre barnet är. Därför kan redan en liten svullnad av slemhinnan leda till att det blir svårt för luften att passera.

Olika virus kan ge krupp

Det finns flera olika typer av virus som kan ge upphov till krupp. Vanligast är en sort som kallas för parainfluensavirus. Andra orsaker är influensavirus och RS-virus. Smittan sprids framför allt genom direktkontakt från hand till mun, men även genom luften som mikroskopiska droppar vid hosta.

Hur kan man minska risken för krupp?

Om barnet tidigare har reagerat med kruppsymtom är det bra att höja huvudändan i sängen när barnet blir förkylt. Då minskar risken för att luftrören ska svullna.
De olika virus som kan orsaka krupp är så vanliga att själva smittan är svår att undvika.

Symtom

Barn som får krupp brukar
  • ha skällande hosta
  • bli hesa
  • ha en väsande och ansträngd andning
  • ha svårt att andas.

Vanligast på kvällen

Oftast kommer de typiska kruppsymtomen på kvällen efter att barnet har legat ner en stund, ibland efter en stunds sömn. Orsaken till detta är att svullnaden i luftrören ökar när man ligger ner. Av samma orsak brukar besvären lätta om barnet sätter eller ställer sig upp.
Ofta startar besvären direkt med skällande hosta och att andningen blir väsande och ansträngd.

Krupp och förkylningar

Det är vanligt att barnet före kruppsymtomen har haft symtom som vid en vanlig förkylning med snuva, feber och hosta någon eller några dagar.
Det är bara vissa barn som får krupp vid infektioner. Dessa barn får oftare kruppsymtom vidförkylningar och får det också upprepade gånger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar